/, Primers auxilis/Aturada cardiorespiratòria: sabies actuar en cas d’emergència?

Aturada cardiorespiratòria: sabies actuar en cas d’emergència?

Una aturada cardiorespiratòria (PCR) és la interrupció brusca de la respiració pulmonar i de la circulació sanguínia. Això suposa també el cessament de l’aportació d’oxigen als diferents òrgans vitals, incloent el cervell provocant la mort de les cèl·lules. En aquestes situacions actuar amb rapidesa és fonamental perquè cada moment que passa disminueix un 10% les possibilitats que té la víctima de sobreviure.

Actualment, més de 30.000 persones moren a l’any a Espanya a causa de mort sobtada i aturada cardiorespiratòria i només es registren 20.000 intents de reanimació. Aquesta xifra podria reduir-se comptant amb més espais cardioprotegits, instal·lant més desfibril·ladors semiautomàtics (DEA) en zones públiques o espais amb molta afluència de gent i mostrant a la població com actuar en situacions d’emergència.

Avui et donem algunes de les claus sobre com reconèixer una aturada cardiorespiratòria i com actuar davant aquestes situacions.

Com reconèixer una aturada cardiorespiratòria?

El primer pas per poder actuar en cas d’emergència és saber reconèixer si la víctima es torba en aturada cardiorespiratòria. Existeixen alguns símptomes que ens indicaran què es tracta d’una RCP:

  • Pèrdua de consciència.
  • Respiració anormal o absència de respiració.
  • Absència de pols.

Normalment, si no es tracta de professionals o personal entrenat, és difícil comprova l’absència de pols. Així que el més recomanable és verificar si la víctima respira i si respon als estímuls. Això ens permetrà saber si hem d’iniciar la reanimació cardiopulmonar.

Com actuar en cas d’aturada?

Si la víctima respon i respira, avisarem a urgències i únicament ens ocuparem de vigilar la víctima fins a l’arribada dels serveis sanitaris. En cas què la víctima no respongui ni respiri, trucarem a urgències i portarem a terme les maniobres de reanimació.

 

Iniciar el massatge cardíac

No qualsevol persona pot realitzar una reanimació cardiopulmonar o massatge cardíac. És important que en situacions d’emergència aquestes maniobres es portin a terme correctament, pel qual la persona ha d’estar capacitada i conèixer les tècniques de reanimació.

Per iniciar el massatge cardíac col·locarem ambdues mans sobre el centre de l’estèrnum de la víctima. És important que els braços estiguin estesos i que l’angle recte amb respecte al cos de la víctima. Un cop hàgim adoptat la posició correcta, procedirem a realitzar compressions d’entre 4 i 5 cm., i una freqüència de 100 cops per minut. És important que les compressions siguin constants, rítmiques i regulars.

Utilitzar un desfibril·lador

El següent pas és utilitzar el desfibril·lador més proper per a restablir el ritme cardíac de la víctima. Els desfibril·ladors semiautomàtics (DEA) estan dissenyats per a que qualsevol pugui manipular-los i tot i que requereixen formació específica per la seva utilització, són dispositius de fàcil maneig.

Per a la seva utilització només serà necessari encendra’l i col·locar elèctrodes sobre el pit de la víctima. Un es col·loca sota la clavícula dreta i l’altre sota l’axil·la esquerra. Per norma general, en tots els dispositius ve indicada la posició de cada elèctrode.

Desprès de la col·locació dels elèctrodes, el desfibril·lador començarà a analitzar el ritme cardíac de la víctima i ens indicarà si hem d’administrar o no una descàrrega. És important recordar que ningú pot tocar la víctima durant el procés. Després de la aplicació de la descàrrega, s’haurà d’iniciar el Suport Vital Bàsic (SVB). Així, cada dos minuts, el desfibril·lador tornarà a analitzar el ritme cardíac, indicant-nos si hem de seguir aplicant el SVB o una descàrrega.

Aquestes tècniques de reanimació ajudaran a revertir la parada cardiorespiratòria fins a l’arribada de l’assistència mèdica.

By | 2019-09-10T14:41:00+00:00 setembre 10th, 2019|Cardioprotecció, Primers auxilis|Comentaris tancats a Aturada cardiorespiratòria: sabies actuar en cas d’emergència?

About the Author:

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies