//Riscs de la contaminació de l’aire per la salut

Riscs de la contaminació de l’aire per la salut

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la contaminació de l’aire és el risc més gran ambiental per la salut. De fet, està relacionada amb múltiples patologies respiratòries, malalties cardiovasculars i inclús càncer de pulmó.

Les partícules i gasos contaminants amb un major impacte en la nostra salut són conseqüència de l’ús de combustibles fòssils, les emissions de composts químics de les fàbriques i la crema de brossa. Alguns dels agents contaminants més presents en l’aire són les partícules en suspensió, el diòxid de carboni, el diòxid de nitrogen, el diòxid de sofre, els clorofluorocarbonis i l’ozó.

Com afecta la contaminació de l’aire a la nostra salut cardiovascular?

La contaminació de l’aire és especialment nociva per la nostra salut cardiovascular. Les partícules contaminants de l’aire poden passar ràpidament dels nostres pulmons al nostre flux sanguini, causant danys importants en les artèries.

Al danyar-se la paret de les artèries, la seva capacitat vasodilatadora disminueix, augmentant l’acumulació de grassa i afavorint la coagulació de la sang. Això incrementa el risc d’accidents trombòtics i infarts.

La contaminació ambiental també afavoreix el desenrotllament de cardiopaties, insuficiència cardíaca, arítmies o parades cardiocirculatòries. A més, segons l’OMS, el 80% de les morts provocades per la contaminació de l’aire són degudes a ictus i a la malaltia coronaria.

Els nens, els ancians i les persones que sofreixen malalties respiratòries, problemes cardíacs, o que tenen major risc cardiovascular, són els que tenen major probabilitat de veure’s afectats per la contaminació de l’aire.

Mesures de prevenció para reduir la contaminació del aire

Sabem que la contaminació és un problema patent en la majoria dels països. Per aquest motiu, és fonamental prendre les mesures necessàries per ajudar a protegir el medi ambient i la nostra salut. La solució passa per a reduir el tràfic en les ciutats, promoure l’ús del transport públic i aplicar polítiques que ajudin a regular el control de la contaminació.

En el cas de la contaminació de l’aire interior, l’OMS recomana reemplaçar el combustible sòlid per altres més nets i instal·lar sistemes o dispositius de ventilació més eficients. Totes aquestes mesures, portades a terme en el seu conjunt, poden reduir notablement els contaminants presents en l’aire i els efectes del escalfament global.

Recorda que si estàs dins del grup de població de risc, has de seguir les recomanacions del teu metge i evitar els espais amb nivells de contaminació superior als recomanats. L’OMS considera perjudicials els espais que superen entre els 25 i 30 micrograms de partícules nocives per metre cúbic.

By | 2019-05-02T14:50:53+00:00 maig 2nd, 2019|Cardioprotecció|Comentaris tancats a Riscs de la contaminació de l’aire per la salut

About the Author:

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies